Bij het monteren van akoestische panelen zijn er verschillende methoden die kunnen worden gebruikt. In deze tekst zullen we twee veelvoorkomende methoden bespreken: Montage met high tack montagekit en montage met schroeven in een houten frame ofwel regelwerk.

High tack montagekit

Deze methode wordt vaak gebruikt bij het monteren van akoestische panelen op een gladdere ondergrond, zoals beton, gipsplaten of lichte structuur stucwerk. De high tack montagekit is een sterke lijm die ervoor zorgt dat de panelen stevig op hun plaats blijven zitten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon, droog en vrij van stof is voordat de montagekit wordt aangebracht. Breng de kit aan op de achterkant van het paneel en druk het stevig op de ondergrond. 

Schroevenset

De andere methode is de Akoestische panelen vastschroeven in een houten frame ofwel regelwerk. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het monteren van akoestische panelen op een oneffen ondergrond, zoals een muur met grof stucwerk of een plafond met balken. Een houten frame of regelwerk wordt bevestigd aan de ondergrond en de Akupanelen worden vervolgens aan het frame bevestigd met behulp van schroeven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de schroeven niet te strak worden aangedraaid om beschadiging van het paneel te voorkomen.

Montage akoestische wandpanelen

1. Montage met Akupanel montagekit

Montage met kit

Voor- en nadelen

+ Snelle, eenvoudige montage door iedereen
+ Gemakkelijk op ieder oppervlak te monteren
– Kitresten zullen op de muur blijven (optioneel eerst behangen)

2. Montage met schroeven

Akupanel montage met schroeven

Voor- en nadelen

+ De meest stevige montagemogelijkheid
+ Geen kitresten op de muur wanneer paneel verwijderd wordt
– Eerst een regelwerk maken; meer werk, tijd en kosten
– De kamer wordt iets kleiner doordat de Akoestische panelen verder naar voren komen

Afwerking met eindlat

Een eindlat is een lat die aan de zijkant van een akoestisch paneel wordt bevestigd om de afwerking te verbeteren. Bij het akoestisch paneel Rustiek Eiken past vanzelfsprekend de eindlat Rustiek Eiken. Deze eindlat is gemaakt met een hoogwaardig Eiken fineerlaag en is verkrijgbaar in dezelfde afwerking als het paneel zelf. Door de eindlat aan het paneel toe te voegen, sluit het paneel netjes aan op de oppervlakte wat het geheel een verzorgde en strakkere uitstraling geeft.

Kortom, een eindlat is een onmisbaar accessoire voor ons akoestisch paneel Rustiek Eiken indien deze vrij op een muur geplaatst worden. Het biedt niet alleen extra stevigheid, maar draagt ook bij aan de uitstraling en duurzaamheid van het paneel.

Klik hier voor de complete uitleg (montage)
Akupanel Rustiek Eiken